EBRD programi

Maksima savjetovanje nalazi se na listi lokalnih konzultanata (savjetnika) Europske banke za obnovu i razvoj - EBRD za jačanje kapaciteta mikro, malih i srednjih tvrtki pod nazivom „Business Advisory Services - BAS“.

Suština angažmana lokalnih konzultanata je podizanje uspješnosti i učinkovitosti projekata za jačanje kapaciteta mikro, malih i srednjih tvrtki tako da EBRD pokriva dio troškova angažmana poslovnih konzultanata, koji se kreću od 45% do 60% ovisno o veličini i vrsti poslovnog savjetovanja.

Za kvalifikaciju u neki od EBRD-ovih programa tvrtka mora zadovoljiti sljedeće kriterije:

  • Veličina - godisnji prihodi do 50 milijuna € ili aktiva manja od 43 milijuna €. Tipično, radi se s tvrtkama s manje od 250 zaposlenih.
  • Vlasništvo - radi se samo s privatnim tvrtkama u vlasništvu lokalnih državljana.
  • Sektor - radi se s tvrtkama iz gotovo svih sektora i industrije. Tvrtke koje se bave proizvodnjom ili aktivnostima vezanim za vojnu industriju, duhan, kockanje ili financijske usluge nisu prihvatljive.
  • Integritet - očekuje se da se tvrtke s kojima se surađuje pridržavaju visokih standarda integriteta - ne radi se s tvrtkama koje imaju tekući ili prethodni sudski postupak, a koji bi mogao utjecati na provedbu projekta.

BAS program je u Hrvatskoj posljednjih  nekoliko godina fokusiran na Program za poduzetnice (EBRD Women in Business Programme).

Više detalja o navedenom programu dostupno je na sljedećoj poveznici: Program za poduzetnice (EBRD Women in Business Programme)